In het voetspoor van de Croppies
Geschreven door Ank
In juli 2009 maakte ik een graancirkelexpeditie in Wiltshire, Zuid- Engeland. Graancirkels komen wereldwijd voor, maar verschijnen met name in de maanden juli en augustus op grote schaal in Wiltshire. Sommige graancirkels zijn door mensenhanden gemaakt, maar de meeste graanformaties zijn te complex om door mensen met plankjes en stukken touw te zijn gemaakt. Veel informatie is te vinden op de website van Janet Ossebaard, www.circularsite.com
Legerhelicopter
Vanuit de verte klinkt het geluid van een helikopter. Het blijkt een legerhelikopter te zijn die tergend langzaam rondjes draait boven het gezelschap dat zich in het veld heeft verspreid. De situatie voelt tamelijk bedreigend aan. Langzaam vliegt de heli naar de naastgelegen heuvel en maakt aanstalten om te landen. Halverwege de landing blijft het dreunende gevaarte echter een paar minuten hangen, waardoor het net gemaaide gras tientallen meters opwaait. Dan vliegt het toestel weg. ,,Dat doen ze wel vaker, ze willen ons blijkbaar imponeren. Maar ik heb geen idee waarom,” zegt Bert Janssen. Janssen maakt samen met Janet Ossebaard deel uit van een kern van vijftien internationale graancirkelonderzoekers. Jaarlijks zijn ze te vinden in Wiltshire in Zuid-Engeland om de plotseling verschijnende formaties te bestuderen. Sinds kort is het voor het publiek mogelijk met hen mee te gaan.
Nieuwe formatie
Een colonne auto’s met expeditiegangers vertrekt vanuit het hotel. Iedereen is opgewonden, omdat een graanformatie die twee weken geleden is ontdekt, voor het eerst zal worden betreden. Onderweg naar Barbury Castle wordt Janssen aangehouden door een croppie (de bijnaam van de onderzoekers). Die vertelt opgewonden over een nieuwe formatie die nét is ontdekt. Over de kronkelwegen gaat het dan in vliegende vaart een andere kant op. Dat een croppie zijn informatie wilde delen, is bijzonder. Ze staan op zeer goede voet met elkaar en ze delen alle onderzoeksresultaten, maar er is één ultieme kick en dat is als eerste een nieuwe, ongerepte graanformatie betreden.
Adrenaline
,,Ik voel gewoon de adrenaline stromen, wat is dit spannend!” zegt een vrouw terwijl ze hijgend een smal spoor door het graanveld volgt. De groep loopt in ganzenmars naar het begin van de formatie, met Janssen aan kop. Ondanks de snelle rit blijkt dat de nieuwe formatie toch al ‘in bezit’ is genomen door een aantal andere mensen.
Foto hengelen
Janssen gaat onverstoorbaar zijn gang. Hij ontvouwt een soort vishengel met een camera erop gemonteerd en maakt zo ‘luchtfoto’s’. Het gezelschap volgt opgewonden, maar een tikkeltje onwennig, de geometrische patronen over de omgevouwen graanhalmen. Iemand haalt een pendel en wichelroede uit zijn rugzak om de sterkste plek te peilen. Dat blijkt precies in het midden van de formatie te zijn. Een Duitse vrouw kijkt verstoord op van de meditatie waar ze kennelijk mee bezig was.
Vliegen in een Solex
Hoe de formatie er precies uitziet, is pas de volgende dag goed te zien. Dan wordt de plek nogmaals bezocht, maar nu met een ultralight-vliegtuigje. Het biedt plaats aan één passagier en maakt het geluid van een overjarige Solex. Om goed zicht te hebben is de zijdeur eruit gehaald. De veiligheidsgordel wordt daarom voor het opstijgen extra goed gecontroleerd. Vanuit de lucht zien de graanformaties er fenomenaal uit. Puur genieten van de prachtige patronen, zonder bezig te zijn met het geheim achter de formaties.
Zwaluwen
In de daarop volgende dagen ontstaan steeds meer nieuwe graanformaties. Doorgaans verschijnen die vanuit het niets tussen een uur ‘s nachts en half zes ‘s morgens. Doorlopend worden er night watches gehouden. Overal in de heuvels staan kleine tentjes waar de croppies ‘s nachts verblijven. Ze vangen echter geen glimp van de makers op. Ook als de groep er ‘s avonds laat op uit trekt, gehuld in dikke jassen en sjaals om de kou en regen te trotseren, wordt, behalve een paar helikopterlichten in de verte, niets bijzonders waargenomen. Een nieuw ontstane graanformatie in de vorm van uitvliegende zwaluwen wordt de volgende dag uitgebreid met nogmaals drie paar zwaluwen.
Stonehenge en Glastonbury
Tijdens de ervaringsweek worden diverse plaatsen in de omgeving aangedaan zoals de mysterieuze steencirkel Stonehenge en Glastonbury, het oude Avalon. Hier zien we het graf van Koning Arthur en Guinevere. Geschiedenis komt hier tot leven. In het gezelschap bevinden zich opvallend veel academici en therapeuten. Hun gemeenschappelijke interesse in het mysterie van de graancirkels staat garant voor boeiende gesprekken. Tijdens de maaltijden worden dan ook de meest uiteenlopende theorieën ontvouwen, waarbij humor een belangrijke plaats inneemt. Maar uiteindelijk gaat iedereen toch met een hoofd vol vragen naar huis.
Www.reizenverrijkt.nl