Koffie slecht voor MECVS-patiënt
Manuelkoffie is de italiaanse espressokoffie die ik samen met echtgenoot al 23 jaar importeer vanuit Italië naar Nederland. Ondanks dat koffie een uniek en heerlijk product is en ik natuurlijk wil dat iedereen onze Manuelkoffie drinkt, moet ik chronisch zieke mensen toch teleur gaan stellen. Aanbeveling van koffie is in deze niet helemaal op z’n plaats.
Mijn 23-jarige koffie-expertise laat in dit blogje zien dat koffie uitermate slecht is voor mensen die MECVS hebben. Eigenlijk geldt dit ook voor mensen met fibromyalgie, reuma en nog een aantal bekende auto-immuunziekten.
Het is jammer maar helaas om als koffie-expert te moeten vertellen dat je als patiënt echt beter zou kunnen besluiten om vooral geen koffie meer te drinken, zolang je nog ziek bent.Natuurlijk kan koffie erg lekker zijn, en zie je het niet helemaal zitten om dit te moeten opgeven. Misschien zeg je zelfs: ‘wat maakt dat ene kopje koffie nou uit?’. En inderdaad, als je helemaal gezond bent, maakt het niet veel uit, mits je er niet teveel van drinkt. Neem van mij aan dat je de volgende punten erg serieus mag nemen.
Ok, klaar om aan te horen wat je niet wilt horen? Naast het feit dat koffie de ontgiftingsprocessen in je lichaam verstoort, zijn er nog meerdere redenen om als MECVS-patiënt koffie absoluut te vermijden.
Cafeïne kan het darmslijmvlies beschadigen, dat bij de meeste MECVS-patiënten al niet optimaal in conditie is. Dat is dus al een reden om vooral van dit zinderende product af te blijven als bijvoorbeeld MECVS-patiënt zijnde.
De bijnieren van een MECVS-patiënt werken over het algemeen ook niet helemaal naar behoren; ze zijn vaak al teveel gestimuleerd en zouden niet nog verder gestimuleerd moeten worden. Een product dat de bijnieren bij uitstek erg stimuleert, is koffie en zou bij deze patiënten echt het beste vermeden kunnen worden.
Zelfs chocola is slecht voor een MECVS-patiënt omdat deze OOK cafeïne bevat, maar zeker ook de combinatie met toegevoegde suikers stimuleren je bijnieren. Ook echte thee of zelfs frisdranken met toegevoegde cafeïne is erg af te raden.Koffie werkt vochtafdrijvend voor het lichaam wat voor een MECVS- of bijvoorbeeld fibromyalgie-patiënt niet ideaal is. Koffie werkt uitdrogend voor het lichaam, maar het is voor een patiënt juist de bedoeling dat er veel vocht in het systeem zit om afvalstoffen af te voeren. Koffie, thee en chocola bevatten allemaal cafeïne, maar ook theobromine, een stof die op cafeïne lijkt. Dus ook cafeïnevrije koffie kan beter worden vermeden, daar zij de bijnierfunctie verstoren.
Bovendien is koffie geroosterd en gemalen; hierdoor worden de oliën in de koffie sneller ranzig, de vetstructuren beschadigd, en zijn dan slechter voor het lichaam. Koffie is ook een sterk pro-oxidant, wat inhoudt, dat het oxidatieproces in de cellen versneld wordt, waardoor je dus sneller veroudert en je lichaamsprocessen sneller achteruit gaan.Koffie is dus nadelig voor het algehele metabolisme en neurohormonale-, en immuunsysteem van je lichaam; dit komt niet ten goede van een MECVS-patiënt en is eigenlijk ronduit gevaarlijk! Je zult je op den duur nog vermoeider voelen en meer klachten krijgen zonder dat je je er van bewust bent dat dit door bijvoorbeeld koffie komt.
Mocht je nu toch af en toe koffie willen drinken, zorg dan dat je altijd verse koffie gebruikt; dus koffie die net gebrand is. Koffie die net (licht) gebrand is, is ietsje minder slecht. Maar het allerbelangrijkst is om de hoogste kwaliteit koffie te gebruiken en geen zwaar gebrande koffie. Deze bevatten geen kunstmatige toevoegingen en minder slechte stoffen.
Goedkope koffie uit de supermarkt is vaak een garantie dat je een zeer slechte kwaliteit in huis haalt. De koffie is niet voor niets zo goedkoop; meestal gaat het om zwaar gebrande robustakoffie van inferieure kwaliteit. In deze koffie zitten heel veel afvalstoffen die je absoluut niet wilt drinken: geen zuivere koffie dus.De laatste tip die ik wil geven, is zeker nog ten gunste van mezelf. Als je besluit om toch het risico te lopen, doe je er goed aan om dan een espresso te drinken. Door de korte extractietijd komt er weinig cafeïne vrij en dat werkt weer iets meer in je (en ons) voordeel. Ter compensatie kun je daarna eventueel een komkommer consumeren; komkommer neutraliseert gifstoffen, is een anti-oxidant en werkt ontzurend voor het lichaam. Eventueel kun je ook extra vitaminen en mineralen nemen (magnesium, vit.B, vit.C), omdat de koffie dit allemaal afbreekt en bij patiënten is het van het grootste belang om dit op peil te houden.
De gezonde mens kan natuurlijk gewoon zijn dagelijkse koffie blijven drinken. Een gezond mens heeft een totaal andere stofwisseling en/of beter verloop van de processen in zijn lichaam. Hierdoor is het lichaam in staat om op een normale manier de ontgiftingsprocessen en bijnierwerking te laten verlopen. Dus kunt u met een gerust hart uw kopje koffie blijven drinken, mits natuurlijk niet téveel.
Meer over voeding en MECVS in het komende deel van mijn gratis ebook; het 1e deel is nu hier te downloaden