Oer-Hollands slingeren
‘Vaak kwam Dickie Jansen, als zevenjarig jochie, met zijn vader mee om te kijken in de distilleerderij van zijn vader’, vertelt mijn moeder, die 55 jaar geleden bij Distilleerderij Herman Jansen werkte.
‘Kom lekker bij ons werken’, zei John de Wolf (de voetballer) zijn vader tegen mijn moeder, toen zij zeventien was. De Wolf z’n moeder was de vriendin van mijn moeder en zijn vader werkte vroeger als chauffeur voor de distilleerderij in Schiedam. Zodoende kwam mijn moeder te werken op één van de oudste producenten en distributeurs van gedistilleerde dranken in Nederland.
Herman Jansen, een oer-Hollands familiebedrijf, sinds 1777 producent en distributeur van gedistilleerde dranken, is door de organisatie van de World Spirits Award onlangs uitgeroepen tot ‘Distillery of the year 2012’.
Zo’n 55 jaar geleden was het aangenaam vertoeven met een glazen plafond boven het hoofd in de distileerderij. Met een lekker zonnetje op de kruin zaten de (toen nog jonge) meiden gezamenlijk aan de lopende band flessen jenever, likeur en port van etiketten te voorzien.
De dames moesten ook, zittend op een krukje, flessen rum en likeur tappen uit een ton, waarna de volle fles vervolgens de lopende band op ging voor zijn etiketje. Dit alles onder luid gezang van liedjes van vroeger die zij gezamenlijk tijdens het werk zongen.
Een andere taak van het altijd vrolijke gezelschap was het maken van goudlikeur. Ze namen een dun plakje bladgoud van tien bij tien centimeter, maakten dat fijn, deden dit dan in een fles en vulden de fles met likeur.
De grappige en veelgespaarde miniflesjes werden er ook gefabriceerd. Deze waren bedoeld voor de vertegenwoordigers, zodat ze het hele assortiment aan de klanten konden laten zien.
Één keer per maand moesten de flessen eerst gevuld worden met cognac of rum en daarna worden bijgevuld met Cola. Een secuur werkje, want je moest voorzichtig afvullen om te zorgen dat de cola niet teveel ging bruisen bij het inschenken en naast de fles droop.
Eens per maand kon het personeel voor inkoopprijzen drank inkopen; iedereen liep dan te sjouwen om voor z’n familie een voorraadje in te slaan.
Moeder had het privélege om op kantoor te mogen lunchen en om op de afdeling heen en weer te mogen lopen. Ook had zij het gezag over de bestellinkjes van de jus d’orange en limonade voor het personeel, zodat het voor haar afwisselend werk bleef.
De mannen die de dranken maakten, konden altijd om een uur of drie, vier een borrel gaan halen.
Het was pas echt een dolle boel, vertelt m’n moeder, als sommige dames aan het einde van een dag proevenderwijs de drankjes gingen testen. Doordat ze steeds een slokje namen van een andere likeur, liepen ze op een gegeven moment wel door het gebouw te slingeren met z’n allen.
Het was altijd een gezellige boel met alle dames; soms kwamen er weleens nieuwe krachten bij en die dachten dat het daar een vakantieoord was, vertelt moeders. Die werden dan ook bravelijk weggepest.
Was er dan nooit eens ruzie onderling? Ach eigenlijk niet, al werd zo nu en dan wel eens, tijdens een felle discussie, met een krukje door de lucht gegooid.
Vanaf haar zeventiende tot aan haar trouwen op haar drieëntwintigste werkte m’n moeder voor dit familiebedrijf en ze heeft hier nog leuke herinneringen en vriendschappen aan over gehouden.
‘Kwaliteit en vakmanschap zijn de speerpunten van het familiebedrijf Herman Jansen en daarom zijn wij erg trots op deze erkenning’, aldus Dick Jansen, algemeen directeur van Herman Jansen.
‘Wat ik meegekregen heb van voorgaande generaties is om kwaliteit en ambacht hoog in het vaandel te houden. Het is prachtig om te zien dat we als oer-Hollands bedrijf meetellen in de internationale markt van gedistilleerde dranken.’
Het familiebedrijf is al zes generaties lang in handen van de familie Jansen en nog steeds gevestigd in de Jeneverstad Schiedam.