Thee als alcoholvrij alternatief
Oneindige theecombinaties als vervanging voor het gangbare glaasje likeur, biertje of glas whiskey, is niet iets waar je direct aan zou denken op een party, een avondje uit of een verjaardag.
Ondanks dat wij zelf natuurlijk Manuel Thee uit Italië importeren, vond ik het toch leuk om eens aandacht te schenken aan een conculega, die iets extra’s toevoegt aan het product thee. Om precies te zijn verheft hij deze drank tot het hoogste niveau en dat is wat wij ook graag met onze producten doen.
Tijdens een lunch voor de culinaire pers in Amsterdam presenteerde Dilmah, het ethische theemerk uit Sri Lanka, thee in een geheel ander kader dan we in Nederland gewend zijn.
Theesommelier Chris Oosterveen liet zien hoe thee uit een wijnglas prima als alcoholvrij alternatief bij de maaltijd kan dienen. Daarnaast trakteerde hij op een aperitief van ijsthee en een ‘cold brew’. Recentelijk richtte hij ‘Tea Tender’ op waarmee hij door het hele land op feesten en partijen alcoholvrije theedrankjes serveert.
Tea Tender
Met zijn bedrijf Tea Tender hoopt Oosterveen particulieren en bedrijven een stap verder te brengen in de wereld van thee. Voor hem is thee entertainment en beleving en hij boekt veel succes met zijn alternatieve dranken waar men normaal alcohol zou verwachten. “Door gebruik te maken van kwaliteitsthee verkrijg je een drank die geschikt is voor meerdere toepassingen en mogelijkheden. Zo zal de alcoholvrije cocktail een helder drankje zijn met een fruitig, rond en dorstlessend karakter”. Voor de combinaties van thee met gerechten speelt de theesommelier met de smaak, het karakter, de tannines en temperatuur van de thee. Dilmah heeft een serie terroir theeën die uiterst geschikt zijn voor de combinatie met gerechten.
Alternatieven
Als aperitief serveerde Chris Oosterveen een Iced Tea op basis van groene thee, meloen en cranberrysap. Hiervoor werd de thee warm bereid en daarna gekoeld. De theesommelier liet ook een ‘cold brew’ van Dilmah’s groene Jasmijnthee proeven. Hierbij werd de thee minimaal een halve dag getrokken in koud (mineraal)water. Oosterveen laat weten dat deze bereiding in het buitenland ‘hot’ is maar in Nederland echt vernieuwend.
Bij de hartige lolly van varkensterrine met rode vruchten adviseerde hij een Dilmah zwarte thee uit de Watte serie. Deze Meda Watte is op 900 meter hoogte verbouwd en wordt qua karakter vergeleken met een wijn op basis van Shiraz. De thee heeft een rijke smaak met een bijna cacaoachtig aroma, genoeg karakter om de smaken van de terrine op te vangen.
Verder liet Oosterveen een visgerechtje proeven begeleid door een Springtime Fragrant Oolong, die Dilmah sinds kort op de Nederlandse markt voert. Deze thee is in de lente geoogst waardoor hij een fijn, floraal aroma heeft gekregen met de “kick” van een zwarte thee. Deze kick zorgt ervoor dat de thee goed overeind blijft bij volle intense smaken.
Uiteraard werd alles op gepaste wijze in flutes wijnglazen geserveerd. Tijdens een reis op Sri Lanka (The Home of Dilmah Tea) wist Chris zelfs de kritische Franse (wijn)sommeliers te overtuigen van zijn thee-spijs combinaties. ‘De mogelijkheden zijn onuitputtelijk en ik blijf steeds nieuwe toepassingen ontdekken’, aldus Tea Tender Chris.
My relatives always say that I am wasting my time here at net, except I know I am getting familiarity daily by reading such pleasant articles.
We’re a gaggle of volunteers and opening a
new scheme in our community. Your site provided us with valuable info to work on. You have done an impressive task and
our whole group shall be thankful to you.
I am sure this paragraph has touched all the internet people,
its really really good post on building up new web site.
Hello, I read your blog daily. Your writing style is awesome, keep it
up!
Ridiculous story there. What occurred after? Good luck!
I visit every day some blogs and information sites to read articles, except this blog presents
quality based content.